Един от известните ни политици коментира военната агресия на Русия в

...
Един от известните ни политици коментира военната агресия на Русия в
Коментари Харесай

Христо Иванов: Това не е война между Русия и Украйна, а война, при която един диктатор ревизира следвоенния ред

Един от известните ни политици разяснява военната експанзия на Русия в Украйна.

В изискванията на война през нереформираната прокуратура прониква корупция и враждебно въздействие на Кремъл. Това съобщи съпредседателят на " Демократична България "  Христо Иванов. От парламентарната естрада той отбрани оферти бюджет за прокуратурата, който да я подтикне към успеваемост и отговорност.

Наистина става дума за война. И тази война не е война сред две страни Русия – Украйна. Това е война, при която един деспот се пробва по всевъзможен начин, в това число бомбардировки против градове, в които има цивилно население, да ревизира следвоенния ред. И пред лицето на тази опасност ние би трябвало на ново равнище на национална отговорност да консолидираме българската държавност. Корупцията и неналичието на отговор на корупционните закононарушения са един от порталите, през които враждебното въздействие на Кремълския режим, който се пробва да ревизира интернационалния ред, ще влиза в България, както и до момента е правил. Ако ние не затворим този портал, в това число посредством решителна правосъдна промяна, това ще бъде още една форма на доста мощна накърнимост на България в тази нова, рискова обстановка. Така че моят апел е да изоставим сегашните разделения и да се опитаме да намерим консенсус за нужната промяна. Защото освен защитата, освен службите, освен енергетиката, а и способността на българските институции да устояват на корупционно въздействие и навлизане, ще бъдат от основно значение, с цел да се оправим с този нов, тъмен интервал, в който навлизаме``, разяснява той.

Христо Иванов подчерта, че не става дума за война с прокуратурата, а за търсене на успеваемост и отчетност от нея.

Дори българският Конституционен съд споделя, че тя е виновна за провеждането на наказателна политика, акцентира водачът на " Да България " и добави, че има способи държавната наказателна политика да бъде вкарана в руслото на съответни измерими критерии индикатори.

Иванов даде за образец уеб страницата на Кралската прокуратура на Англия и Уелс, показващ цикъл на обмисляне и отчитане на прокуратурата, която след публично разискване си залага избрани индикатори и цели и каква цената им за осъществяване. Подобни системи има и в Холандия и на доста други места, сподели Иванов и прикани Народното събрание да се ангажира с подобен метод.

Защото ролята на Народното събрание е да подобряваме бюджетите на институциите предвид на тяхната оправданост и успеваемостта на тяхното харчене, сподели още съпредседателят на ПГ на Демократична България, като добави, че даже в личните си доклади прокуратурата признава липса на резултати против корупцията по високите етажи на властта, написа Novini.bg.

Според Христо Иванов не би трябвало да се гледа на ограничението на един бюджетен запас като на глоба, а като на инструмент за предизвикателство на оптимизация в работата на съответните институции. Той повдигна въпроса и за неоправдани разноски от държавното обвиняване.

Не знам какъв брой пари да вземем за пример отиват в дребната империя от почивни станции, която прокуратурата доби в последните години, само че имам мощните съмнения, че в случай че усъвършенстват тази империя, ще се спести много запас, сподели Иванов и прикани държавното обвиняване да вкара съответен инструментариум за оценка на самостоятелната работа и успеваемост на прокурорите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР